Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 

 

K.Ο. ΠΑΣΟΚ
ΚΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ
Προς
Τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών

ΘΕΜΑ : « H Ν.Δ. χρησιμοποιεί τον οργανισμό ΕΛΤΑ ως λάφυρο διευθέτησης υποχρεώσεων και συμφερόντων. Μετατρέπει ένα κερδοφόρο το 2004 οργανισμό σε ελλειμματικό και επιβαρύνει τους πολίτες, τους εργαζομένους και την ελληνική περιφέρεια»

 

Ο οργανισμός ΕΛΤΑ είναι μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις Δημοσίου συμφέροντος με ιδιαίτερη συμβολή στην οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή ανάπτυξη του τόπου.
Δυστυχώς, η Κυβέρνηση της ΝΔ στα πεντέμισι  χρόνια θητεία της  έχει θέσει σε κίνδυνο τόσο τη βιωσιμότητα των ΕΛΤΑ , όσο και τη συνέχεια της παροχής των Καθολικών Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, που είναι υποχρέωση της Πολιτείας. Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο κερδοφόρος το 2004 οργανισμός μετατρέπει σε ελλειμματικό που επιβαρύνει τους εργαζομένους, τους πολίτες και την ελληνική περιφέρεια.
 Οι οφειλές της Κυβέρνησης προς τα ΕΛΤΑ για ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες (Διακίνηση της αλληλογραφίας του Δημοσίου και του Τύπου) και για την κάλυψη της Εθνικής συμμετοχής στα συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα του Β΄ και Γ΄ ΚΠΣ, ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια Ευρώ.
 Μια ανείσπρακτη οφειλή αυτού του μεγέθους δημιουργεί δυσμενέστατες επιπτώσεις σε οποιαδήποτε επιχείρηση και κατά συνέπεια και στα ΕΛΤΑ, που αναγκάζονται να δανείζονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με επιτόκιο 6,5% για να καλύψουν  υποχρεώσεις στις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν.
Την κατάσταση επιβαρύνει και το γεγονός ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 τα έσοδα των ΕΛΤΑ μειώθηκαν σε τέτοιο βαθμό που εάν και ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος προέβλεπε οριακά κέρδη, εμφανίζονται ελλείμματα!!!
Αυτά τα δύο στοιχεία θα ήταν  αρκετά για να «σημάνουν συναγερμό» σε κάθε Κυβέρνηση που λειτουργεί.
Δυστυχώς όμως και τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζονται από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και τους διορισμένους εκπροσώπους της ως πεδίο διευθέτησης υποχρεώσεων και συμφερόντων.
Πέντε χρόνια μετά είναι φανερό ότι για τη ΝΔ δεν αποτελεί προτεραιότητα η διάσωση και η αποτροπή της ελλειμματικότητας των ΕΛΤΑ, η εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδίου με διεθνείς συνεργασίες και νέα χρηματοδοτικά προϊόντα,  όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Η νέα Διοίκηση και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΤΑ κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση, συντονισμένοι με την πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο.
Ενδεικτικά μεταξύ των άλλων αναφέρουμε ότι:
Δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση της πολιτείας για την κάλυψη του κόστους παροχής των Καθολικών Υπηρεσιών και της διατήρησης του Πανελλαδικού Ταχυδρομικού Δικτύου.
Δεν αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ΕΛΤΑ για τη βελτίωση και αύξηση των εσόδων.
Δεν υποστηρίζουν την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών.
 Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των εργαζομένων καθώς και οι έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων της Τ.Α. αποδεικνύουν ότι  διοίκηση και Κυβέρνηση αδιαφορούν για την πορεία του οργανισμού ΕΛΤΑ.  Το ενδιαφέρον τους εξαντλείται  στις αθρόες προσλήψεις «συμβούλων» και «συνεργατών» με τέτοιο ρυθμό, που έχει χαθεί ο αριθμός και κανείς δεν γνωρίζει ποιος δουλεύει  πού και  με ποια αμοιβή. Έφτασαν μάλιστα στο σημείο χωρίς απόφαση των αρμοδίων οργάνων να αποπέμψουν Νομικό Σύμβουλο του ΚΕΚ ΕΛΤΑ και να προσλαμβάνουν νέο, με ελεγχόμενες νομικά διαδικασίες και με υπερπολλαπλάσια  αμοιβή!!!
Είναι προφανές ότι οι επιλογές αυτές δεν είναι τυχαίες.  Είναι κυβερνητικές επιλογές που υλοποιεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, ο οποίος μάλιστα απειλεί με δικαστικές διώξεις την Ομοσπονδία για τις διεκδικήσεις που προβάλλει. Την ίδια στιγμή αρνείται τον ουσιαστικό διάλογο με τα θεσμοθετημένα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος και εξαντλεί τη δράση του στην επικοινωνιακή του προβολή.
Οι καταγγελίες για διώξεις συνδικαλιστών, για ρουσφετολογικές μεταθέσεις και κομματικό «πλιάτσικο» στα ΕΛΤΑ είναι καθημερινές.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουμε την περίπτωση του στελέχους των ΕΛΤΑ και του ΕΚΘ, Θανάση Τούση.
Επειδή είναι αδιανόητο να απειλούνται οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τη διάσωση, την ανάπτυξη και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΤΑ.
Επειδή είναι απαράδεκτο η Διοίκηση να αποφεύγει τον ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων των ΕΛΤΑ και των εργαζομένων, επειδή αυτές οι διαδικασίες δεν υπηρετούν τις επικοινωνιακές ανάγκες του Διευθύνοντος Συμβούλου.
Επειδή είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό ΕΛΤΑ η συνέχιση αυτής της πολιτικής και της συμπεριφοράς της Διοίκησής του, που αφήνει περιθώρια (αν δεν δημιουργεί) εμφάνισης παράπλευρων μηχανισμών διοίκησης.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Έχετε  πρόθεση να ασκήσετε πολιτική ανάπτυξης των ΕΛΤΑ ή θα εξακολουθήσετε την απαξίωση και τη συρρίκνωση τους;
2. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για την καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών της πολιτείας στα ΕΛΤΑ;
3. Θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων των ΕΛΤΑ και την αποτροπή της ελλειμματικότητας τους;
4. Θα ανταποκριθεί η Κυβέρνηση στην υποχρέωση για κάλυψη του κόστους παροχής των Καθολικών Υπηρεσιών και της διατήρησης του Πανελλαδικού Δικτύου;
5. Καλύπτει πολιτικά την τακτική του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛΤΑ να απειλεί με δικαστικές διώξεις την Ομοσπονδία των εργαζομένων;
6. Πόσοι είναι οι προσληφθέντες με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στα ΕΛΤΑ με αποφάσεις της Διοίκησης κατά την τελευταία πενταετία και ποιες οι αμοιβές τους;
7. Θα συνεχισθούν οι αθρόες προσλήψεις «συμβούλων» και «συνεργατών»;

Παρακαλούμε να κατατεθούν όλες οι σχετικές αποφάσεις πρόσληψης και οι συνολικές απολαβές συμβούλων και συνεργατών που έχουν προσληφθεί στα ΕΛΤΑ από το Σεπτέμβρη του 2008 μέχρι σήμερα.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Χάρης Τσιόκας

Γιάννης Σκουλάς

Μιχάλης Τιμοσίδης

Πέτρος Ευθυμίου

Νίκος Ζωϊδης

Γιάννης Μανιάτης

Μανώλης Σκουλάκης

Ντίνος Ρόβλιας

Κώστας Καρτάλης

Βασίλης Κεγκέρογλου

Τόνια Αντωνίου

Μιχάλης Κατρίνης

Χρήστος Χαϊδος

Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Μανόλης Στρατάκης

Γιάννης Βλατής

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου